اشـاره به چنـد اصـل مهم تغـذیـه ای
اشـاره به چنـد اصـل مهم تغـذیـه ای

برای داشتن تغذیه سالم باید باهوش باشید و با آگاهی انتخاب کنید. باید بدانید مواد غذایی مفید چه خواصی دارند و در کنارشان باید از چه مواد غذایی دیگری بپرهیزید. مثلـا برای دریافت کلسیم الزامی ندارد خودتان را مجبور به مصرف شیر کنید اگر دوست ندارید، همین کلسیم را می توانید با مصرف بادام، کلم یا حتی استخوان ماهی جبران کنید. در اینجا چند ترفند ساده داریم که بدون صرف وقت و هزینه زیاد به شما اصول تغذیه سالم را یاد می دهد. با ما همراه باشید.
به خاطر اینکه کنسروها حاوی نمک و همچنین مواد افزودنی مثل مواد نگهدارنده زیادی هستند. از این گذشته مواد معطر و خوشبو کننده ای که به آنها اضافه می شود طعم مواد غذایی را از بین می برند. توصیه می کنیم تا جایی که می توانید از مصرف کنسروها بپرهیزید یا اینکه در شرایط خاص و موقتی از آنها استفاده کنید. تا جایی که امکان دارد از مواد غذایی نگهداری شده در شیشه استفاده کنید تا کنسروهای فلزی. به خاطر این که امکان دارد عناصر شیمیایی موجود در فلزات به محتویات کنسروها نیز نفوذ کنند. بعد از باز کردن کنسرو آن را بلـافاصله مصرف کنید. مدت زمان نگهداری کنسرو باز شده نباید بیشتر از ۴۸ ساعت باشد.
احتمالن این روزها هم زیاد روی بسته بندی مواد غذایی مانند شیر و آبمیوه ها عبارت غنی شده از ویتامین را می خوانید. ادعای تولید کننده های این قبیل مواد غذایی این است محصولات شان می توانند سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و برای سلـامتی بدن خوب هستند. اما شما گوشتان به این حرف ها بدهکار نباشد. می دانید چرا؟ به خاطر این که تاکنون جایی به اثبات نرسیده است که این محصولـات تافته جدا بافته اند و خواص خارق العاده ای دارند. اینها فقط تبلیغات دهان پرکن برای فروش بیشتر محصولـات غذایی هستند. سعی کنید تا جایی که می شود محصولـات غذایی طبیعی خریداری و مصرف کنید.
به خاطر این که نان سرشار از ویتامین ها به خصوص ویتامین های گروه B، فیبر، پروتئین های گیاهی (۸ گرم پروتئین در هر ۱۰۰ گرم نان) بوده و چربی کمی دارد. برای همین هم نان لیاقت آن را دارد که هر روز و در هر وعده غذایی سر سفره هایتان بیاید. توصیه می کنیم از نان های کامل یا همان سبوس دار استفاده کنید. نان هایی که از آرد سفید و تصفیه شده تهیه می شوند فاقد مواد مغذی لـازم بوده و میزان قند خون را نیز بالـا می برند. تا جایی که می توانید مصرف بیسکوییت ها، نان شیرمال و انواع نان های صنعتی دیگر را محدود کنید به خاطر این که در مقایسه با نان های سنتی حاوی چربی، نمک، مواد افزودنی و مواد نگهدارنده زیادی هستند. نان تهیه شده از غلـات کامل مواد مغذی زیادی (مانند فیبر) به بدنتان می رساند. در واقع نان گندم کامل بهترین و ساده ترین نوع نان است.
ادویه ها فقط برای خوش عطر و خوش طعم کردن غذاها نیستند. این دنیای رنگارنگ حاوی خواص زیادی است که بدن ما را در برابر بسیاری از بیماری ها بیمه می کند؛ به عنوان مثال: دارچین و زیره برای رفع مشکلـات گوارشی مانند نفخ و غیره، کاری و زردچوبه برای کاهش میزان کلسترول خون و پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی و سرطان، جوزهندی برای مقابله با باکتری ها، زعفران برای شادابی و تسکین دردهای روحی روانی، چوب میخک برای مقابله با التهاب های بدن، زنجبیل برای مقابله با حالت تهوع، میگرن و احتمالن سرطان. توصیه می کنیم تا جایی که می توانید در تهیه غذاهایتان از ادویه های مختلف استفاده کنید تا هم عطر و طعم آنها بهتر شود و هم اینکه از خواص شان بیشتر استفاده کنید.
ماهی ساردین از جمله ماهی های ریز جثه ای است که کنسرو آنها در بیشتر مغازه ها به فروش می رسد اما حاوی ارزش غذایی بالـایی حتی بیشتر از بعضی از ماهی های بزرگ جثه می باشد. ماهی ساردین سرشار از امگا ۳ ها می باشد که برای سلامت قلب و عروق بسیار مفیدند. مساله ای که شاید کمتر به آن آگاهی داشته باشید این است که استخوان این ماهی سرشار از کلسیم است. این ماده معدنی باعث تقویت و محافظت از استخوان ها می شود و از ابتلا به بیماری پوکی استخوان پیشگیری می کند. باید بدانید که هر ۱۰۰ گرم ماهی ساردین حاوی ۸۵ میلی گرم کلسیم می باشد. نیاز روزانه ما به این ماده معدنی بین ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ میلی گرم تخمین زده شده است. این ماهی جزو ماهی هایی است که به همراه استخوان مصرف می شود برای همین یک منبع مطمئن برای تأمین کلسیم و فسفر محسوب می شود.
بین این همه مواد غذایی که خریداری و مصرف می کنید چند نمونه را می شناسید که فاقد بسته بندی پلـاستیکی باشد؟ تقریبا هیچ! باید بدانید که همیشه تبادلاتی بین ظرف و محتویات صورت می گیرد. متأسفانه پلاستیک حاوی عناصری مانند فتالات، بیسفنول A و غیره می باشد که امکان دارد وارد محتویات غذایی شود که چندان خوشایند نیست. این مساله می تواند باعث برهم زدن تعادل هورمون ها شده و احتمال ابتلا به نازایی، سرطان و دیابت را هم بالـا ببرد. تا جایی که می توانید بلافاصله مواد غذایی را از بسته بندی پلاستیکی خارج کنید. از استفاده چند باره از بطری های پلـاستیکی بپرهیزید. از مصرف مواد غذایی به خصوص مواد غذایی چرب که به مدت طولـانی در بسته بندی های پلاستیکی بوده اند بپرهیزید.
خانواده کلم ها را دریابید
بروکلی، کلم سفید، گل کلم و غیره. کلم خانواده بزرگی دارد که توصیه می کنیم از همه انواع آن استفاده کنید. این سبزیجات مفید سرشار از فیبر، ویتامینC، آنتی اکسیدان، اسیدفولیک، بتاکاروتن و کمی کالری می باشند که شما را در برابر برخی از سرطان ها مانند سرطان کولون و بیماری های قلبی عروقی بیمه می کنند و حتی شما را از پیری پوست نیز دور نگه می دارند. کلم را به سالـادهایتان اضافه کنید. آنها را بخارپز کرده یا کمی تفت دهید و از خواص آن نهایت بهره را ببرید.